Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Az első teljes térkép a Titanic roncsairól

2012.03.08. 22:40

Vélhetően az első teljes térképet állították össze tudósok a Titanic ötször nyolc kilométeres területet elfoglaló roncsairól és azok környezetéről, ami segíthet új információkat nyerni arról, pontosan mi történt száz évvel ezelőtt, amikor az óceánjáró jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt az Atlanti-óceánon.

A tengerfenéken észlelt nyomok például azt sugallják, hogy a tat helikopterek propellerjéhez hasonlóan forgott, ahogy a hajó süllyedt, és nem függőlegesen merült alá.

A kutatáson dolgozó expedíció tagja szonár-felvételek és mélytengeri robotok segítségével készített több mint százezer fotó alapján állították össze az egyedülálló térképet, amely megmutatja, hol fúródtak a tengerfenékbe az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanicról származó tárgyak százai és a hajó részei.

tk3s 20030409 kmk t14 306
Fotó: Imax

A Southamptonból New Yorkba tartó és első útján hullámsírba került hajó roncsait kutató szakemberek már több mint 25 éve tudják, hol van a hajó orra és tatja, de a roncsok környezetéről készült térképek eddig nem voltak teljesek - mutatott rá Parks Stephenson Titanic-történész, aki tanácsadóként segítette a mostani térképet eredményező 2010-es expedíciót.

A küldetés során nyert új információkat még nem hozták nyilvánosságra, a History csatorna azonban kétórás dokumentumfilmben számol be az újdonságokról április 15-én, vagyis éppen száz évvel azután, hogy elsüllyedt a hajó.