Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Csontvázak kerültek elő a sínek alól

2012.03.12. 13:51
Villamossínek cseréje közben került felszínre Rómában egy ókeresztény nekropolisz. A sírok egyszerűsége miatt a régészek azt feltételezik, hogy rabszolgák vagy szegény rómaiak temetkezési helyéről van szó.

Rómában elég hatvan centiméterre leásni és a villamossínek cseréje régészeti kalanddá változik - írják a római napilapok. Húsz egymás melletti sír került elő az Aurelianus császár által emelt egykori városfalak mentén a Cestius-piramisnál. Minden sír tökéletes állapotban megmaradt csontvázat őrzött meg. Ép fogazatuk alapján 15-18 éves fiatalok temetkezési helye volt ez, közöttük egy 13 éves gyerekkel - mondta el az ásatást vezető Anna Maria Durante régész.

Többségüket mellkasukon keresztbe tett karral temették el. A sírokban nem találtak semmilyen dísztárgyat néhány amfora, és egy pásztort és nyájat ábrázoló szarkofág kivételével. A régészek szerint egy Krisztus utáni 3-5. századi keresztény temetőről van szó, ahova rabszolgák vagy szegények temetkeztek.

A sírok három rétegben sorakoznak egymás alatt két méter mélységig. A régészek naponta egyet tudnak kiásni és március végéig kaptak időt. Utána befedik az ásatást, rajta az új villamossínekkel.

Az Aurelianus-falak mentén már egy 2006-os gázvezetékcsere alkalmával is harmincöt sírt találtak. A csontvázakat a Diocletianus-fürdőiben működő restaurátorműhelybe szállították.