Betiltanák a fém csípőprotéziseket

2012.03.13. 09:33

A fémből készült csípőimplantátumok betiltásáért harcolnak brit kutatók a Lancet című orvosi szaklapban. A szakértők szerint az adatelemzésekből egyértelműen kiderült, hogy azok az implantátumok, amelyekben fém gördül fémen, károsak lehetnek, és más implantátumoknál gyakrabban vonhatnak maguk után újabb csípőoperációkat. A kutatók azt is követelik a cikkben, hogy az implantátumokhoz hasonló orvosi műszereket és eszközöket engedélyezés előtt hosszabb ideig és jobban vizsgálják meg.

Az úgynevezett fém-a-fémen implantátumok tartósnak számítanak, és elsősorban fizikailag aktív pácienseknél alkalmasak a beültetésre. Ez azonban már régóta kétségbe vonható – írják a szakértők.

Ashley Blom, a Bristoli Egyetem kutatója és munkatársai az elemzés elvégzéséhez négyszázezer, 2003 és 2011 között Angliában és Walesben végzett csípőimplantáció adatait vizsgálták meg. Ebből több mint 31 ezer volt fém-a-fémen protézis, a többi esetben kerámiát vagy polietilént is használtak.

Az elemzés szerint minél nagyobb a fémimplantátum ízületfelülete, annál nagyobb az esélye, hogy idővel ki kell cserélni. A fémből készült ízületi fej fém ízületi árokba dörzsölődik – így mérgező anyagok juthatnak a testbe, amik gyulladást idézhetnek elő. Az ilyen pácienseknél évente vérvizsgálattal kell ellenőrizni, nem jutottak-e fémanyagok a szervezetükbe.  • Tippek
  • Árfolyam