Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Mamutot klónozna az embrióhamisító

2012.03.13. 16:23
A tízezer éve kihalt gyapjas mamut klónozását tűzi célul orosz és dél-koreai tudósok által kötött együttműködési megállapodás. A projektben kínai és japán kutatók is részt vesznek.

Orosz részről Vaszilij Vasziljev, a Szaha Köztársasági Északkeleti Szövetségi Egyetem rektor-helyettese, a dél-koreai Szuam biotechnológiai kutatási alapítvány részéről pedig a vitatott hírnevű Hvang Vu-Szuk őssejtkutató írta alá a mamut klónozásával kapcsolatos megállapodást.

Hvang valóságos nemzeti hős volt mindaddig, míg 2006-ban ki nem derült róla, hogy meghamisította a klónozott humán embriókból származó őssejtvonal létrehozásáról szóló kutatási eredményeit. Így vissza kellett vonnia a Science-ben 2004-ben közreadott tanulmányát, kutatási engedélyt erre a témára azóta sem kapott. 2009-ben két év felfüggesztett börtönre ítélték, ezt azonban 2010 decemberében 18 hónapra mérsékelték.

Ugyanakkor Hvang csoportja hozta létre 2005-ben az első klónozott kutyát – az eredményeket független szakértők is megerősítették –, tavaly októberben pedig bejelentette nyolc klónozott prérifarkas születését. Dél-koreai tudósok klónoztak már szarvasmarhát, sertést, macskát, kutyákat és farkast is.

A dél-koreai őssejtkutatók most gyapjas mamut klónozását tűzték célul, miután Szibériában a globális felmelegedés következtében több állat maradványa került napvilágra. A Szuam alapítvány közleménye szerint a kutatások még az idén megkezdődnek, amennyiben az oroszországi egyetem át tudja szállíttatni a mamutmaradványokat. A projektben a pekingi Genomikai Kutatóintézet is részt vesz.

Az oroszországi egyetem a japán Kinki Egyetem kutatóival karöltve indítja el a gyapjas mamut feltámasztását célzó programot. „A legnehezebb feladat feltámasztani a mamut sejtjeit" – hangsúlyozta Hvang In-Szung, a Szuam kutatója, aki oroszországi kollégáival közösen próbál majd ép génállományú szöveteket találni. Amint ez sikerült, a mamut testi sejtjeiből nyert maggal helyettesítik az elefántpetesejt magját, ily módon az embrió a mamut génállományát hordozza majd. A petesejtet egy indiai elefánt méhébe ültetik be.  • Eladnék
  • Hírek