Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Nem lesz többé nyomtatott Encyclopedia Britannica

2012.03.14. 13:12

Az Encyclopedia Britannica kiadói úgy döntöttek, hogy többet nem nyomtatják ki az enciklopédiát. Az enciklopédiából az első sorozatot 1768 és 1771 között adták ki Edinburghban, Skóciában. Ekkor még háromkötetes volt. Ez a legrégebbi, folyamatosan kiadott angol nyelvű nyomtatott enciklopédia.

A 2002. évi kiadás, évkönyvvel kiegészítve
A 2002. évi kiadás, évkönyvvel kiegészítve

A negyedik kiadásra az enciklopédia már húszkötetessé bővült, ezt 1801 és 1809 között adták ki. A 11. kiadástól a rövidített és egyszerűsített változata elkezdte meghódítani az Egyesült Államokat. A legújabb 15. kiadás három részből áll: egy 12 kötetes Micropediából, egy 17 kötetes Macropediából és egy Propediából. A Micropedia rövid, kevesebb mint 750 szavas szócikkekvől állnak. A Macropediában hosszú szócikkek vannak, ezek hossza 2-310 oldal közötti lehet. Az utóbbi 70 évben alig változott az enciklopédia terjedelme, közel negyvenmillió szóból áll a félmillió szócikk.

A Britannica Enyclopedia tulajdonosai az évek során többször változtak. Az első változatot a skót kiadó A & C Black, majd Horace Everett Hooper, Sears Roebuck és William Benton adta ki. Most egy svájci milliomos, Jacqui Safra a tulajdonos. Az enciklopédiára mindig referenciaként tekintettek, az utolsó, 15. kiadásnak azonban volt egy másik célja is, rendszerezni az emberi tudást.

A híres enciklopédiát egykor ügynökök árusították és bizonyos presztízst jelentett, ha megvolt az összes kötet. Sokan hónapokig fizették a kötetek árát. Ez az időszak azonban elmúlt. Ma már az internet és főleg a Wikipedia teljesen átvette a hatalmat a nyomtatott enciklopédiák elől. A tízezrek által szerkesztett Wikipedia most már elérte azt a szintet, amelyet egy enciklopédiának el kell érnie, egyre többször hitelesnek tekintik még akadémikusok is. Angol nyelven nagyjából négymillió szócikke van, olyan területekről is, melyeket nem említenek az Encyclopedia Britannicában.

Az Encyclopedia Britannicát utoljára 2010-ben nyomtatták ki nyolcezer példányban, ebből csak négyezret adtak el. A maradékot egy raktárban őrzik, amíg valaki megveszi. Az utolsó kiadásnál négyezren segédkeztek. A legtöbb enciklopédiát 1990-ben adták el, akkor 120 ezer darab talált gazdára az Egyesült Államokban.

A bevételnek csak egy százaléka származott a nyomtatott kiadások eladásából, 85 százalék jött a különböző kapcsolódó termékekből, például a matematikai, tudományos művek eladásából. A maradék pedig a honlap előfizetői díjából folyt be. Több mint félmillió háztartás fizet évi 70 dollárt, amellyel adatbázisokat, szócikkeket, videókat, eredeti dokumentumokat érhetnek el a honlapon.

Érdekességek az 1768-as első kiadásból

Nő: az ember nősténye (female of man) – talán a legrövidebb szócikk a Britanicában.

Embrek és szörnyek: az emberi fajt öt alfajra osztották, ezek az amerikai, európai, ázsiai, afrikai és szörnyek.

Csokoládé: a csokoládé luxuscikk volt, ráadásul kakaó- és csokoládépasztát tilos volt importálni. De otthon lehetett főzni, ha előtte értesítették a helyi hatóságokat.

Ausztrália és Új-Zéland: bár már tudtak a létezésükről, nem szerepelt az enciklopédáiában egészen a kolonizációig.

Kalifornia: Calliforniaként szerepel, két l-lel.

Naprendszer: ekkor még csak hat bolygóról tudnak: az Uránuszt, Neptunuszt és a Plútót még nem fedezték fel.