Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pár perc alatt kész a nanoszékesegyház

2012.03.14. 06:57

Egy emberi hajszálnál alig négyszer vastagabb versenyautót hoztak létre csupán pár perc alatt egy új 3D nyomtatási technológiával osztrák kutatók. A Jan Torgersen és kollégái által a bécsi technolológiai egyetemen kifejlesztett módszer 5 méter per másodperces sebességgel képes létrehozni nanoméretű struktúrákat.

Az apró tárgyak lérehozásához az eszköz folyékony gyantát spriccel a felületre, amelyet egy lézersugár szilárdít meg a megfelelő helyen. A pontos célzást néhány, folyamatosan mozgó tükör segíti, amelyek végigvezetik a lézert az anyagon. A gyors sebesség elérésének kulcsa a mozgások finomhangolása volt. „A legnagyobb előrelépést a tükrök kormányzási szerkezetének javítása jelentette” – mondta Torgersen.

A csapat kémikusai fényérzékeny molekulákat juttattak az anyagba. Ezeket a lézer aktiválja, hogy megszilárdítsák a folyadékot. Érdekesség, hogy szemben a konvenciális háromdimenziós nyomtatási technikákkal, ahol csak a legfelős réteg manipulálható, itt az anyag bármely pontja megszilárdítható. Az eljárással már több vázat is létrehoztak, sőt az technológia keverhető élő sejtekkel is, így megkönnyíti a biológiai szövetek, vagy akár optikai hullámvezetők létrehozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!