Paszkál
10 °C
15 °C

Cukorbetegséget okozhat a fehér rizs

2012.03.19. 16:58

A fehér rizs fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között találtak összefüggést az amerikai Harvard Egyetem kutatói. „Úgy találtuk, hogy a fehér rizs vélhetően növeli a kettes típusú cukorbetegség kockázatát, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják, ahogyan az ázsiai népesség teszi" – foglalta össze eredményüket Qi Sun, a Harvard közegészségügyi iskolájának munkatársa.

Hozzátette, hogy nehéz egyetlen élelmiszert megnevezni bűnösként, valójában az étkezés teljes összetétele, mintázata számít. A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett metaelemzéshez négy korábbi tanulmány adatait tekintették át, amelyek Kínában, Japánban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban készültek. Az eredeti tanulmányokba összesen 350 ezer embert vontak be, akiket 4-22 éven át követtek nyomon. Ez alatt mintegy 13 ezer embernél alakult ki kettes típusú diabétesz.

A Kínában és a Japánban lefolytatott tanulmányokban azok, akik a legtöbb rizst ették, 55 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek a legkevesebb rizst evőkhöz képest. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában készült tanulmányokban ez a különbség 12 százalék volt.

Az ázsiai tanulmányok résztvevői naponta átlagosan 3-4 adag rizst ettek, míg a másik két országban naponta átlagosan 1-2 adagot. A barna rizs a fehérhez képest jóval több rostot, magnéziumot és vitaminokat tartalmaz, valamint alacsonyabb a glikémiás indexe, amely a cukortartalom egyfajta mérőszáma.