Sosem hallott felvétel az űrsikló startjáról

2012.03.19. 10:24

Az űrsikló szilárd hajtóanyagú gyorsítófokozataira szerelt kamerák felvételeiből összevágott videót töltött fel az internetre a NASA egyik munkatársa. A felvétel különlegessége mégsem ez (hiszen a kilövéseket az érdeklődők akár élőben is követhették a neten), hanem hogy ezúttal az esemény hangjait kapjuk vissza szokatlan élethűséggel és részletességgel. A felvétel utómunkálatainak egy részét az a Skywalker Studios végezte, ami a George Lucas filmjeinek hangeffektjeiért is felel.

Az 500 másodperces videó az indítástól kezdve addig a pillanatig tart, amíg a többször felhasználható, és a hajtóanyag kifogytával automatikusan leváló rakéták vissza nem hullanak az Atlanti-óceánba. A felvéten több, a kilövéssel kapcsolatos érdekesség is jól megfigyelhető, például az óriászuhany, ami a start iszonyatos robajától védi meg a kilövőállást és a rakéta rakományát; illetve a hangsebesség átlépését megelőző párakicsapódás, de látható pár pillantra a gigantikus füst és páraoszlop, amit az űrsikló hagy maga után az atmoszférában a start után.

A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták használata elsősorban az ürsikló-küldetések miatt közismert (főleg a Challenger-katasztrófában betöltött szerepük miatt), de ilyen fokozatokat használ az európai Ariane 5 és az amerikai Atlas V teherűrhajó is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla