A nők szíve szívósabb, mint a férfiaké

2012.03.20. 12:55

A MAGGIC elnevezésű kísérlet igazolta, hogy a női szív ugyanolyan mértékű károsodás esetén jobban bírja a megpróbáltatásokat, mint a férfiaké. A kísérletet Manuel Martinez-Selles spanyol kutató és munkatársai végezték, az eredményeket az European Journal of Heart Failure márciusi száma közölte.

K isebb betegszámok adatainak elemzése már korábban is arra utalt, hogy a szívelégtelenségben szenvedő nők általában tovább élnek, mint a férfiak, de a MAGGIC tanulmányban 31 nemzetközi vizsgálat eredményeinek összesített értékelését végezték. Ezzel a technikával csaknem negyvenkétezer beteg hároméves megfigyeléséről számoltak be.

Ezen a területen ilyen nagy beteglétszámú vizsgálat a tudományos orvoslás történetében még nem fordult elő. A szívelégtelenség ráadásul mind gyakoribb állapot, mert a korábban szívroham következtében életüket vesztő, súlyos betegek a korszerű kezelés jóvoltából tovább élnek, de folyamatos orvosi ellátást, ellenőrzést igényelnek.

Nyilvánvaló, hogy a rosszabb állapotban lévő, vagy az idősebb betegek túlélési esélye eleve kisebb, mint azoké, akiknek egészsége jobbnak mondható. A tanulmányban előforduló betegek nagy száma lehetővé tette, hogy a kutatók azonos korú és betegségükben azonos súlyosságú nők és férfiak adatait hasonlíthassák össze. Ha ezeket a feltételeket is figyelembe vették, a férfiak halálozásának kockázata 31 százalékkal nagyobbnak bizonyult.

A nők szíve a külső ártalomra másképp reagál, mint a férfiaké. Például infarktus után kisebb mértékű a szív átalakulása, épebb marad a jobb szívkamra teljesítménye, ritkább a szívritmus-zavar" – mondta a munkacsoport vezetője. „Ezeknek a kedvező hatásoknak egy része a terhességnek, a gyermekszülésnek tulajdonítható" – tette hozzá.  • Tippek
  • Hírek