Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Homokvihar tombol Délnyugat-Ázsiában

2012.03.21. 16:28

Reptereket és iskolákat zártak be az Irak és Irán félsivatagos-sivatagos területeiről származó hatalmas mennyiségű por miatt az Arab-félsziget és a Perzsa-öböl országaiban. A térségen áthaladó ciklonok frontjaihoz köthetően megerősödő északi, északnyugati szelek által szállított porfelhő a NASA AQUA műholdján található MODIS műszer által készített felvételeken is jól kirajzolódik (a képek a március 20-i állapotokat mutatják).

middle-east
Fotó: MODIS /

A megemelkedett szállópor-koncentrátum miatt több mint száz embert szállítottak kórházba asztmás és egyéb légúti panaszokkal. A jelentések szerint a látótávolság több helyen is 500 méter alá csökkent, ráadásul az időjárási körülmények a ködképződésnek is kedveznek. A napközben mért hőmérséklet 30-ról 18 Celsius-fokra csökkent.

Az Arab Emirátusok Nemzeti Meteorológiai és Szeizmológiai Központja szerint a jelenség intő jel a pakisztáni és iráni területek elsivatagodásával kapcsolatban. A jelentés szerint a kialakult szél iránya és erőssége nem szokatlan jelenség, az útjába kerülő kiszáradt területeken összegyűlt homok az, ami az előrejelzések szerint a hét második felére enyhülő porvihart okozza.