Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

15 évig véd a mellráktól a sugárkezelés

2012.03.23. 13:37

Az emlő csövecskéiből (ductusaiból) eredő rosszindulatú melldaganat műtéti eltávolítását követően alkalmazott sugárkezelés legalább 15 évig véd a betegség kiújulása ellen holland kutatók átfogó vizsgálata szerint. A műtéti beavatkozás után végzett sugárterápia emellett 50 százalékkal csökkenti az esélyét annak, hogy lokális kiújulás alakuljon ki, azaz ugyanabban az emlőben újra megjelenjen a rák - emelték ki a holland rákintézet (Netherlands Cancer Institute) Mila Donker vezette kutatói a Bécsben rendezett európai mellrák-konferencián.

A holland szakemberek 13 másik ország szakértőivel dolgoztak együtt átfogó megfigyeléseik során. A kutatók több mint ezer ductális emlőkarcinómában szenvedő beteg állapotát kísérték figyelemmel 15 éven át. A vizsgálatban olyan nők vettek részt, akiknek melléből hét centiméternél kisebb daganatot távolítottak el. A vizsgált nők fele a műtét után kapott sugárkezelést, másik fele viszont nem.

A sugárterápia nélkül gondozott betegek harmadánál alakult ki újra a műtött emlőben a rák, míg a másik csoportnál a sugárkezelés felére csökkentette a helyi kiújulás esélyét és egy invazív karcinóma kockázatát. A rák újbóli megjelenésének veszélye a 15 éves megfigyelés alatt 14,9 százalék volt azoknál, akiket csak operáltak, és 7,5 százalék azoknál, akik műtéti- és sugárkezelésben részesültek. Az invazív karcinóma - amikor a rák a kialakulásának helyén lévő szövetek rétegeiből kilépve átterjed a környező egészséges szövetekre - kialakulásának kockázata 15,5 százalék volt a műtött nőknél és 9,8 az operált és sugárral is kezelt résztvevőknél.

Noha a két csoport között a túlélési rátát tekintve nem mutatkozott különbség, azoknak a nőknek sokkal rosszabb kilátásaik voltak, akiknél invazív kiújulás jelent meg, mint azoknak, akiknél helyi kiújulást észleltek vagy egyáltalán nem jelent meg náluk recidiva.