Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Beépült a táplálékláncba a Deepwater Horizon olaja

2012.03.24. 13:43

Hosszabb távú hatásai is lehetnek a két évvel ezelőtti, Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófának. Azon túl, hogy tengeri állatok és madarak pusztultak el, most kiderült, hogy a Deepwater Horizon fúrótorony felrobbanása után tengerbe került olaj beépült a táplálékláncba.

Egy új tanulmányban kimutatták, hogy Macondóból származó szénhidrogének találhatók az óceán élővilágának legkisebb tagjaiban, a zooplanktonokban. A planktonok apró, sokszor mikroszkopikus méretű lények, melyek nagyon sok tengeri élőlény táplálékát jelentik a kis halaktól a bálnákig.

Zooplankton
Zooplankton
Fotó: Wikimedia Commons

Az Eastern California Egyetem és a University of Maryland Center for Environmental Science kutatása szerint ezekbe az állatokba épült be a Deepwater Horizonból származó olaj. A kutatóknak sikerült azonosítani a Macondóból származó olajat a szénhidrátok alapján.

Nem egyenletes a hatás, a helyszíntől távoli planktonokban is találtak olajat, de sok közeli rákocskában nem találtak szennyeződést vagy alacsonyabb volt a többinél. Ezt nem csak ebben az esetben állapították meg, hanem más olajszennyeződéseknél is.

Alabamai tengerpart egy évvel a katasztrófa után
Alabamai tengerpart egy évvel a katasztrófa után
Fotó: Mario Tama

A zooplanktonok jelentősége nagy a táplálékláncban, így egyelőre még csak megbecsülni lehet a hatásokat.  • Vennék
  • Hírek