Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Nobel-díjas tudóst avatott díszdoktorává a Debreceni Egyetem

2012.03.27. 14:50

Andrew V. Schally lengyel származású amerikai endokrinológust, a Miami Egyetem 85 éves Nobel-díjas professzorát avatta díszdoktorává kedden a Debreceni Egyetem. A belső elválasztású mirigyek élettanát kutató tudós 1977-ben harmadmagával vehette át az orvosi Nobel-díjat a hypothalamikus hormonok felfedezéséért, azok izolálásáért és biológiai hatásuk igazolásáért.

Eddigi munkásságát több mint 2300 tudományos publikáció és könyvfejezet, valamint tudományos kötet dokumentálja. Az általa vezetett amerikai intézetben szintetizálják több, napjainkban is használt gyógyszerkészítmény hatóanyagát egyebek mellett a nőgyógyászat, az urológia és a daganatterápia területén.

Andrew V. Schally 2004 óta folytat tudományos együttműködést a Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Karával. Halmos Gábor, a kar Biofarmácia Tanszékének vezetőjének munkacsoportjával végzett közös kutatásait az elmúlt években számos publikáció, tudományos közlemény és PhD munka fémjelzi. Emellett a kar több diákja is végezhetett ösztöndíjasként kutatómunkát a Miami Egyetemen.

A díszdoktori cím átvételét követően a professzor az egyetem főépületének zsúfolásig telt aulájában tartott tudományos előadást hypothalamikus hormonok, a neuroendokrinológia és a célzott daganatterápia területén elért eredményekről.