Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Újabb radioaktív szivárgás Fukusimában

2012.03.27. 09:49 Módosítva: 2012.03.27. 10:20

Ismét nagy mennyiségű, erősen sugárszennyezett víz szivárgott ki a  Fukusima-1 atomerőműből - közölte kedden az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco. December óta ez a második radioaktív szivárgás az egy évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott atomerőműben.

Hétfőn reggel fél kilenckor észlelte a Fukusima Daiichi atomerőmű egyik dolgozója, hogy a reaktorok mellett található sótalanító berendezésiből egy meghibásodott cső miatt radioaktív víz szivárgott. 9 óra 50-kor leállították a szivattyúkat, ekkor a szivárgás is megszűnt.

A sótlanítóból származó víz beleömlött a a közeli víztározóba, onnan pedig a tengerbe. A mérések szerint a vízben radioaktív anyagok voltak. Ezek közül a legtöbb egyik mérési ponton sem haladta meg a határértéket, bár több mérés még megerősítésre vár.

Ennek ellentmond az egyelőre más forrásból meg nem erősített orosz hírügynökségi jelentés, mely szerint a két cső csatlakozásánál keletkezett repedésből 120 tonna nagy radioaktivitású víz szivárgott ki, melyből nyolcvan liter a tengerbe jutott. A vízszivárgás helyszínén a sugárzás szintje jelentősen megemelkedett, elérve a 140 ezer becquerel/köbcentimétert, azaz a megengedett érték több százszorosát.

A jakuza is beszállt

Közben Suzuki Tomohiko, japán oknyomozó újságíró közölte, hogy az atomerőműben zajló kárfelszámoló munkálatokban alkalmazott alvállalkozók tizede kapcsolatban áll a japán maffiával, a jakuzával. Az újságíró úgy jutott erre a következtetésre, hogy tavaly álnéven munkát vállalt az atomerőműben.

Suzuki Tomohiko szerint a jakuza mindenekelőtt az erőműbe irányított dolgozók munkaerőpiacát ellenőrzi. A katasztrófa körülményeinek felszámolásával szakképzett mérnökök és technikusok foglalkoznak. A romeltakarításhoz és a radioaktív hulladék szelektálásához és más munkákhoz azonban nagyszámú segédmunkás szükségeltetik. Ezeknek a dolgozóknak a felkutatására és alkalmazására igyekszik rátenni a kezét a maffia, amely hajléktalanok és más nincstelenek közül válogat.

Tavaly júliusban leplezték le, hogy a Szumijosi-kaj bűnszervezet munkásokat küldött helyreállítási munkákra a cunami sújtotta Ivata prefektúrába. Októberben a Jagagucsi-gumi, a legnagyobb jakuza-szervezet brigádja dolgozott Ivatában. A jakuza Fukusima prefektúrában csalásokat is elkövetett a károsultaknak szánt segélyekkel.

A  baleset következményei felszámolásában a legnehezebb szakasz, a megolvadt hűtőelemek eltávolítása a reaktorból legfeljebb tíz év múlva kezdődhet meg és körülbelül 25 évig tarthat el, azt követően pedig öt éven át a Tepco szakemberi lebontják a reaktorépületeket és a Fukusima-1 területén álló egyéb építményeket.