Laura, Alida
15 °C
32 °C

Segíthet a fogyásban a kávébabkivonat

2012.03.28. 12:57

Amerikai kutatók úgy találták, hogy a zöld, pörköletlen kávébabból nyert kivonat segíti a testsúly csökkentését. Joe Vinson és munkatársai eredményüket az Amerikai Kémiai Társaság San Diegó-i konferenciáján ismertetik.

A jelenlegi tanulmány 16 ember bevonásával Indiában készült, de korábban hasonló vizsgálatokat folytattak le Franciaországban és Japánban is. Mint Vinson elmondta, csoportjával most nem a zöldkávé koffeintartalmának hatására összpontosítottak, hanem a nyers kávéban nagy mennyiségben jelen lévő klorogénsavra.

„Ez a zöldkávé legfontosabb természetes hatóanyaga, a pörkölt kávéban már jóval kevesebb van belőle, így nem olyasmiről beszélünk, ami kicserélhető szokásos kávénkkal" – magyarázta a kutató. A kávébabot 240-250 Celsius-fokon pörkölik, ezen a hőmérsékleten az anyagcserét gyorsító klorogénsav jelentős része lebomlik.

A napi egy-két adag zöldkávét ivó résztvevők testsúlya a követés hat hete alatt átlagosan 10,5 százalékkal csökkent, míg testzsírjuk mennyisége 16 százalékkal. A kutatók hangsúlyozták, hogy a későbbiekben nagyobb tanulmányban ellenőrzik eredményeik helytállóságát – írta a HealthDay című amerikai ismeretterjesztő portál.