Terjednek a malária parazitájának gyógyszerreziztens törzsei

2012.04.06. 13:03

Újabb bizonyítékokat ismertettek a The Lancet című orvosi folyóiratban a rezisztens maláriaparazita-törzsek terjedésére Thaiföld és Burma határán. A szokásos szereknek ellenálló Plasmodium falciparium parazita törzsekre mintegy 800 kilométerrel távolabb bukkantak az eddig ismert előfordulási helyükhöz képest, ráadásul a törzsek rezisztenciája növekedett az évek során.

A leghatékonyabb malária elleni szert sok éve már egy növényből, az egynyári ürömből (Artemisia annua) állítják elő. 2009-ben azonban olyan parazitákra bukkantak a kutatók Kambodzsában, amelyek ellenálltak a növényből kivont artemizinin nevű szernek.

A Shoklo Malária Kutató Egység munkatársai azt mérték 2001 és 2010 között háromezer páciensnél, hogy az artemizinin mennyi idő alatt tisztította meg vérüket a parazitától. Kilenc év leforgása alatt úgy találták, hogy a szer egyre kevésbé volt hatékony, a rezisztenciát mutató páciensek száma 20 százalékra emelkedett.

Az eredmény megkérdőjelezi a malária eltüntetésének lehetőségét, sőt felveti visszatérését – mondta a BBC-nek a kutatásban részt vevő Francois Nosten professzor. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset is lehet világszerte, 2010-ben 655 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek.  • Hírek
  • Babaváró hitel