Elviselhetetlen teher a rák diagnózisa

2012.04.06. 14:43

Kiugróan magas az öngyilkosságok és a halállal végződő szívrohamok aránya a rákkal frissen diagnosztizált páciensek körében – állapították meg svéd kutatók. A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai több mint hatmillió svéd egészségét követték nyomon 1991 és 2006 között, akik közül 500 ezernél több embert ebben az időszakban diagnosztizáltak daganatos betegséggel.

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy bár a diagnózis utáni napokban a páciensek csak kis hányada vetett véget életének, mégis 12-szeres volt körükben az öngyilkosságok aránya azokhoz képest, akiknél nem állapítottak meg rákot. Hasonlóan, a szívérrendszeri halálozás kockázata hatszor nagyobb volt a diagnózist követő héten és háromszor nagyobb az első hónapban a rák diagnózisát követően azokhoz képest, akiknél nem állapítottak meg daganatos betegséget – ismertette közleményében a Karolinska.

A kockázat kiugrása a rossz prognózisú rosszindulatú tumoroknál, például a tüdő- és a hasnyálmirigyráknál volt a legerőteljesebb, míg a legenyhébb a bőrrák diagnózisát követően. Fang Fang kutatásvezető és csoportja dolgozatát a New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat legfrissebb számában tette közzé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport