Sára, Márió
2 °C
6 °C

Madárszerű dinoszarurusz tojásaira bukkantak

2012.04.11. 10:31

Egy argentin-svéd kutatócsoport egy patagóniai lelőhelyen felfedezte egy hetvenmillió éve élt, titokzatos madárformájú dinoszauruszfaj tojásait. „Az teszi a felfedezést különlegessé, hogy a tojásokban még a hátsó lábak ízületes csontjai is megőrződtek. Ez az első alkalom, hogy tojásokat találunk alvarezszaurida csontmaradványok közelében" – mondta a csoport egyik kutatója, Martin Kundrát. A csoport 2010-ben kezdett az expedícióba.

A maradványok fajuk utolsó képviselői az egykori déli szuperkontinensről, Gondwanáról. A mezozoikumban, azaz a 250 millió évvel ezelőtt kezdődő és 65 millió évvel ezelőttig tartó földtörténeti korban éltek. A leletek alapján kijelenthető, hogy az alvarezszauridák a késő krétakorig éltek a mai Dél-Amerika területén.

Ezek az állatok a dinoszauruszok egyik legtitokzatosabb csoportját képviselik, amelynek legnagyobb faja 2,6 méter hosszú volt, a legkisebb pedig félméteres. A család minden tagja kétlábú, tollas élőlény volt, fajaik előkerültek Ázsiából, valamint Észak- és Dél-Amerikából is. Koponyájuk madárszerű, csőrforma állkapcsukban apró fogak lapultak. Felkarjuk robusztus, ám rendkívül megrövidült formájú volt, kézcsontjaik masszív fegyverré alakultak, végükön hatalmas karommal.

A Bonapartenykus ultimus nevű fajhoz tartozó két tojást együtt találták a csontokkal, így talán az anyjuk tojócsatornájában lehettek annak halálakor. A fészekben még számos meszes tojáshéjdarabot is találtak, ami arra szolgál bizonyítékul, hogy pár tojás nyilvánvalóan életképes, késői fejlődési szakaszban lévő embriókat is tartalmazott - olvasható a felfedezést ismertető ScienceDaily.com online tudományos ismeretterjesztő magazinban.

Martin Kundrát elemezte a tojáshéjakat, és úgy találta, hogy semmilyen eddig ismert tojás mikrostruktúrájára nem hasonlítanak. A tudós pásztázó elektronmikroszkóppal vizsgálta meg a tojáshéjmintákat, és egy szokatlan megkövesedett objektum arról árulkodott, hogy a dinoszaurusztojások is gombás fertőzéseknek lehettek kitéve.