Whiskey készül a Nemzetközi Űrállomáson

2012.04.11. 08:33

A szeszfőzés és a gravitáció kapcsolatát vizsgálják a Nemzetközi Űrállomás különleges kísérletében, amelyben a híres ardbegi whisky két alkotóelemét, a malátát és a füstölt tölgyet próbálják összeérlelni. Az alapanyagok molekuláit októberben juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásr, és a kísérlet a legalább két évig tart majd. A tudósok azt akarják megérteni, hogyan hat egymásra a két alkotóelem a súlytalanság állapotában.

A gravitáció szerepének megértése számos iparág, köztük a whiskytermelés hasznára lehet a jövő termékeinek kifejlesztésénél - hangsúlyozta közleményében a NanoRacks LLC amerikai vállalat, a kutatás támogatója. Ez vélhetőleg az első olyan kísérlet, amelyben terpéneket - növényekből desztillálás útján kinyerhető szénhidrogéneket - tanulmányoznak zéró gravitáció mellett. A világűrben folytatott vizsgálattal párhuzamosan földi körülmények között is elvégzik a kísérletet, hogy össze tudják hasonlítani az eredményeket.

"A terpének és más molekulák, valamint az Ardbegből származó faminták egymásra hatásának mikrogravitációs kísérletével sokat tanulhatunk az ízekről, amit aztán az ételekre és parfümökre is kiterjeszthetünk" - ismertette Michael Johnson, az amerikai NanoRacks vezető technológusa. Mint hozzáfűzte: a kísérletből persze az ardbegi whisky is profitál, hiszen az eredményeket felhasználhatják a zamatspektrum bővítésére.

Bill Lumsden, a több mint háromszáz éves múltra visszatekintő ardbegi whiskygyártás vezetője kiemelte: a kísérlet új fénybe állíthatja a gravitáció hatását az érlelődési folyamatra. "Szörnyen izgatottak vagyunk a kísérlet miatt - ki tudja hová fog vezetni?" - jelentette ki.  • Hírek
  • Hírek