Hedvig
4 °C
15 °C
15 835 szavazat
23 588 szavazat

Félmillió pingvin él az Antarktiszon

2012.04.13. 14:59

Peter Fretwell geográfus és csapata körülbelül 595 ezer fekete-fehér pingvint számlált össze a British Antarctic Survey (BAS) sarkkutató program részeként. A tudósok nagyfelbontású műholdas felvételeket használtak munkájuk során. A tojásokat költő párok számából következtettek a teljes egyedszámra abból kiindulva, hogy egy kolóniának átlagosan nyolcvan százaléka költ. Eredményeiket a PlosOne című tudományos lapban mutatták be.

"Nagyon örülünk, hogy ilyen sok pingvint sikerült megszámolni. 595 ezer madarat számoltunk meg, ami csaknem kétszer több, mint az eddig feltételezett 270-350 ezer példány" - írta Fretwell a BAS közleményében.

Ez az első átfogó számlálás, amelyet műholdfelvételekkel végeztek el egy fajon. A csapat összesen negyvennégy kolóniát fedezett fel, hét létezéséről eddig sejtésük sem volt. 
Michelle LaRue, a Minnesotai Egyetem munkatársa elmondta, alkalmazott módszerük nagy előrelépést jelent. A bemérés során kevés hatás érte a környezetet, mégis megbízható eredményeket kapnak.

A szakértők először a kolóniákról készített műholdfelvételeket elemezték ki. A képek elkészítéséhez különleges technikát alkalmaztak: megnövelték a képek felbontását, hogy felismerhetőek legyenek a részletek. Hogy biztosra menjenek, eredményeiket összehasonlították a földi mérésekkel és az egyes területeken készült fényképekkel is.

A császárpingvin a legnagyobb pingvinfaj, akár egy méteresre, és harminc kilogrammosra is megnő. A madarak gyakran távoli, nehezen megközelíthető és rendkívül hideg - a mínusz 50 Celsius-fokot is elérő - területeken költenek.