Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Sms-terápiával kezelhető a depresszió

Medipress
2012.04.13. 13:08

Az sms-ezést gyakran támadják a szakértők, mondván szegényes a nyelvhasználata, vagy balesetveszélyes lehet, ha valaki vezetés közben ír üzenetet a telefonján. A Kalifornia Egyetem  klinikai pszichológusa, Adrian Aguilera szerint azonban van jó oldala is, például segít a depresszió kezelésében.

„Amikor nehéz helyzetben voltam és kaptam egy sms-t, sokkal jobban lettem. Úgy éreztem, hogy törődnek velem és támogatnak. A hangulatom is javult" – magyarázta Adrian Aguilera egyik páciense, aki a kognitív viselkedésterápiás csoportjába jár. Mivel a professzor főként rossz anyagi körülmények közt élő betegeket kezel – akiknek nincs számítógépük, internet-hozzáférésük, vagy okostelefonjuk – úgy érezte, valamilyen módon mégis támogatni kellene őket a kezelések között is. Erre a legjobb megoldásnak az sms bizonyult, mivel telefonnal szinte mindegyik beteg rendelkezett.

Aguilera és munkatársai ezért egy kísérleti programot indítottak még 2010-ben, amelynek során automatikus sms-eket küldtek a mentális betegségekben szenvedő pácienseiknek. A rövid üzenetek általában a betegek állapota felől érdeklődtek, valamint ösztönözték őket valamilyen pozitív válaszra. Sok beteg ugyanis nehezen hasznosította a mindennapi életben a terápián tanultakat, vagy elfelejtette bevenni a gyógyszereit.

A páciensek visszajelzései nagyon pozitívak voltak, többnyire javult a hangulatuk és válaszoltak is az üzenetekre. Sőt, a program leállítása után 75 százalékuk kérte, hogy továbbra is kaphassák az sms-eket. A tanulmány a Professional Psychology oldalain jelent meg.