Természetes hidak vannak a Mariana-árokban

2012.04.16. 20:54

Új térkép készült a Mariana-árokról, illetve a tágabb környezetét adó tengerfenék domborzatáról. A New Hamshire-i Egyetem Óceántérképészeti és Hidrografikai Központjainak munkatársai 400 ezer négyzetkilométeres területét mutató új ábráján a mélység fokozatait a kék szín egyre sötétebb árnyalatai jelzik.

A térképhez szükséges adatokat még 2010 augusztusa és októbere között rögzítették. A térség felett elhaladó hajókra szerelt, egyszerre több hanghullámmal dolgozó szonárok által kibocsátott impulzusok legyező formában hagyják el a készüléket, így a visszaverődésekből a szakemberek a vizsgált helyszín térbeli képét kapják vissza.

Az eredeti méretért kattintson!
Az eredeti méretért kattintson!
Fotó: Center for Coastal and Ocean Mapping/Joint Hydrographic Center at the University of New Hampshire

A James Gardner és Andrew Armstrong vezette csoport mérése alapján készített térkép hússzor részletesebb, mint a korábban a területet bemutató, hasonló kísérletek: az új kép felbontásán egy képpont mindössze száz méternek felel meg, korábban ez az érték két kilométer volt. A hanglokátorok nemcsak a – saját mérései szerint – 10 994 méteres (±40 méter) szakadék mélyéig láttak le, de felfedeztek négy hidat is, amik az árok aljától számított 2500 méteres magasságban ívelnek át a falak között.

Az eredeti méretért kattintson!
Az eredeti méretért kattintson!
Fotó: Center for Coastal and Ocean Mapping/Joint Hydrographic Center at the University of New Hampshire

A Mariana-árok egy 2500 kilométer hosszú, a Pacifikus- és a Fülöp-lemez találkozásánál kialakult, és azóta is folyamatosan változó mélytengeri szakadék, amit olyan szigetek vesznek körül, mint Guam vagy Saipan. A majdnem 11 kilométeres mélység könnyedén elnyelné a legmagasabb hegycsúcsokat is, az örök sötétségben uralkodó nyomás pedig a felszínen tapasztalhatónak nagyjából ezerszerese. Az árok március 26-án került utoljára a figyelem középpontjába: James Cameron Oscar-díjas filmrendező Deepsea Challenger nevű tengeralattjárójával a világon elsőként egyedül ereszkedett le az aljára.  • Tippek
  • Biztosítás