Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Száj és végbél nélkül táplálkozik egy féreg

2012.04.17. 09:30
Szén-monoxiddal és kén-hidrogénnel táplálkozik egy száj, bélrendszer és végbélnyílás nélküli kis tengeri féreg az olaszországi Elba sziget partjainál.

Az Olavius algarvensis nevű féreg felvett táplálékát a bőre alatt élő baktériumok dolgozzák fel. Ezek a baktériumok a gázokból nyert energiát használják fel arra, hogy szénhidrátot termeljenek – írják brémai és greifswaldi tudósok a Proceedings című amerikai szaklapban közölt tanulmányukban.

„A baktériumok annyira hatékonyak, hogy a féreg az evolúció során teljesen feladta teljes emésztőrendszerét, beleértve száját és beleit is, és áttért a szimbiótákon keresztül történő táplálkozásra" – fejtette ki Nicole Dubilier, a Max Planck Tengerbiológiai Intézet munkatársa Brémában.

A szagtalan szén-monoxid és a kellemetlen szagú kén-hidrogén rendkívül mérgező az ember számára. A féreg baktériumai viszont a környezetükben lévő hidrogénből és organikus tápanyagokból energiát képesek nyerni.

Az apró élőlény számára még egy táplálékforrás létezik: baktériumai segítségével ugyanis képes hasznosítani anyagcseretermékét is. „A féreg ezért nemcsak emésztőrendszeréről, hanem kiválasztószerveiről is lemondhat. Egyelőre ez az egyetlen tengeri élőlény, amely ilyen tulajdonsággal rendelkezik" – írja Dubilier. A kutató több mint tizenöt éve foglalkozik a szokatlan tengeri féreggel.