Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Végleg nyugdíjba ment a Discovery

2012.04.20. 11:51
Megérkezett a Discovery a Smithonian Intézetbe, ahol számos űrhajós és több ezer látogató amerikai zászlókkal üdvözölte az immár véglegesen kiállítási tárggyá vált űrrepülőgépet.

A Discoveryt a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontból, Floridából egy Boeing-747-es szállítógép hátán vitték kedden Washingtonba. A Dulles repülőtérről már csak gurították a gépet a Smithsonian Intézet Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeumának a légikikötő tőszomszédságában álló Udvar-Hazy kiállítási csarnokába.

Valerie Neal kurátor elmondta, hogy úgy állítják ki a Discoveryt, mintha éppen földet érés után lenne, zárt ajtókkal. A látogatók többségének vágya, hogy belülről is sétálhasson az űrrepülőben, ám erre a kurátor elmondása szerint nem lesz lehetőség, mert műtárgyként és nem kiállítási kellékként tekintenek rá.

360 fokos interaktív képekből létrehozta viszont a múzeum a Discovery fedélzetének virtuális belső terét, amelyet bárki kipróbálhat. A látogatóknak arra is lehetőségük lesz, hogy a parancsnoki szék virtuális másába beleüljenek és onnan fedezzék fel az űrrepülőgép belsejét.

A Discoveryt 1984-ben állították szolgálatba, 39 küldetésben vett részt és 240 millió kilométert tett meg, mielőtt tavaly márciusban végleg leállították.