Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

El sem indult, már támadják az EU egyetemi rangsorát

2012.04.23. 17:11
Brüsszel az U-Multirank módszertan bevezetésére készül az Unió egyetemeinek összehasonlítására, de kritikusai szerint felesleges egy saját rendszer költséges kidolgozása.

Az Európai Bizottság felsőoktatásért felelős tisztviselője, Jordi Curell Brüsszelben védte a 2013-ra ígért európai egyetemi rangsort.  „Szükség van olyan rangsorra, mely széleskörű összehasonlítási alapot képez a felsőoktatási intézmények között nemzeti, európai és globális szinten is, még ha ez sokak önpozícionálást is veszélyezteti” – idézi a University World News a szakpolitikust. Az úgynevezett U-Multirank módszertannal készült intézménylista még meg sem született, mégis egyetemi vezetők össztüze alatt áll a kezdeményezés.

Az EU Oktatási és Kulturális Főigazgatósága a recesszió egyik kilábalási pontjának tartja a tudományos szféra támogatását, de ehhez ismerni kívánja az egyetemek eredményeit és egymáshoz mért helyzetüket, melyhez 2009-ben egy többdimenziós egyetemi rangsor kidolgozásába kezdett. Az erre szánt négymillió eurót (nagyjából 1,2 milliárd forintot) márciusban a brit parlament felsőházának európai ügyekért felelős bizottsága „kidobott pénznek” minősítette, jelezve, hogy az U-Multirank semmi újat nem hoz a nemzetközi rangsorok telített piacán.

Védelmébe vette viszont az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) a 2013 végén első jelentését közzétevő U-Multirankot, ugyanis a jelenleg a favorizált mutatók – például a sanghaji rangsor és Times lista –, csak a világ párszáz intézményét hasonlítják össze, és mérőszempontjaik között felülreprezentáltak a műszaki, természettudományos és orvosi kutatások, például a humántudományok rovására. Az európai rangsor ezzel szemben minden uniós intézményt jegyez, és többdimenziós indikátoraival sokszínűségre, és online elérhetőségével felhasználóbarátságra törekszik.

A rendszert nem kívánják korlátozni Brüsszel hatókörére, abban a világ bármely intézménye is megmérettethet. Függetlenségét egy az Európai Bizottságtól különálló intézetben látják biztosítottnak, melynek működtetése Curell szerint piaci alapon is biztosítható lesz. Kritikusok ezzel szemben emlékeztetnek, hogy a 2009 nyarán megszavazott U-Multirank első jelentésének határideje 2011-ben lett megjelölve, ehhez képest most egy 2013-as időpont ismert az ígéretek szintén. Véleményük szerint az Európai Bizottság e témában megnyilvánuló rugalmasságát az esetleges üzleti partnerek már nem fogják gyakorolni.

Magyar egyetemek a világversenyben

A már évek óta működő minősítő rendszerek közül például a 2011-es sanghaji felsőoktatási rangsorban a 301-400. helyezést szerezte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem is. Ezt a rangsort 2003 óta évente a sanghaji Jiao Tong Egyetem állítja össze. Munkatársaik százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, idézettségét és publikációk számát.

A brit Quacquarelli Symonds 2011-es rangsorában a Közép-európai Egyetem a 372. helyet szerezte meg, míg az ELTE az 501-550., a Szegedi Tudományegyetem pedig az 551-600. csoportba került.

Tudományosan nem mérvadó, de az intézmények publicitását illusztrálja a Webomestrics rangsora is, mely az egyetemek online idézettségét hasonlítja össze. Ebben a BME a 277., az ELTE a 380., a Debreceni Egyetem pedig a 417. helyezést tudhatja magáénak a vizsgált 20 300 egyetem közül.