Leáll az utolsó atomerőmű Japánban

2012.04.28. 13:58

Május 5-én állítják le Japán utolsó, jelenleg is üzemelő atomreaktorát, amely Hokkaidó szigetének északi részén található. A fukusimai erőmű tavaly márciusi katasztrófája óta az ország mind az ötvennégy reaktorát leállították; ezeket átvizsgálják és karbantartási munkákat végeznek rajtuk. Mivel a japán közvélemény a baleset óta elutasítóan viszonyul az atomenergiához, a reaktorokat azóta nem indították újra.

Az üzemszünet valószínűleg csak átmeneti. Japán energiaigényének egyharmadát az atomerőművek biztosítják, így erős a politikai nyomás, hogy újraindítsák őket. A múlt héten a Washington Postnak nyilatkozó japán miniszterelnök arról beszélt, hogy az alternatív energiaforrások használata Japánban nehezen megoldható, az energiaimport költsége viszont olyan magas lenne, hogy megbénítaná az ország iparát. Hétfői jelentésében a World Economic Forum is arról számolt be, hogy szörnyű következményekkel járna, ha Japán szakítana az atomenergiával: az atomerőművek leállítása drága lenne, a gyors váltás veszélyeztetné az energiaellátás biztonságát, a fosszilis tüzelőanyagok importja pedig drága és környezetkárosító lenne.

A kormányon lévő Japán Demokrata Párt már korábban is fontolóra vette az Ehime tartományban található Ikata reaktor újraindítását. Mások ugyanakkor ellenzik ezt a lépést, és tiltakoznak az atomerőművek újraindítása ellen, amíg nem fejeződnek be a felülvizsgálatok, és nem lépnek életbe az új biztonsági protokollok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport