Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Közkinccsé tenné a tudományos kutatási eredményeket a brit kormány

2012.05.02. 17:05

Szabadon hozzáférhetővé tenné az interneten a brit kormány az állami támogatásokból finanszírozott összes tudományos kutatás eredményét. A terv kidolgozásában Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója is részt vesz.

A kezdeményezést szerdán jelentette be David Willets felsőoktatási miniszter. A kormány két éven belül egy olyan internetes rendszert hozna létre, amelyen bárki számára elérhetővé és kereshetővé válnának a brit adófizetők pénzén finanszírozott tudományos kutatásokat és azok eredményeit bemutató publikációk. A kezdeményezésben tanácsadóként részt vesz Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója is, aki a későbbiekben egy, a kutatók munkáját és kollaborációját segítő internetes rendszer megtervezésében is részt vesz majd.

Willets a Publishers Association kiadószövetség előtt elmondott beszédében azt nyilatkozta, hogy mivel az adófizetők adják a pénzt a tudományos kutatásokra, nem lehet kizárni őket az azokhoz való hozzáféréstől. A Guardianban publikált cikkében Willets azt írja, hogy a program új korszakot hozhat az akadémiai felfedezésben és együttműködésben. Willets elmondta, hogy Nagy-Britannia más országokat is hasonló rendszer kiépítésére bíztat, mivel a szabad hozzáférhetőséget biztosító kezdeményezés csak nemzetközi együttműködéssel működhet hatékonyan. A világszerte publikált mintegy 23 ezer tudományos folyóirat több mint ötödét, 5 ezret brit kiadók adják ki.

Bojkottot hirdettek a kutatók

A terv kidolgozására azután került sor, hogy a közelmúltban közel 11 ezer kutató hirdetett bojkottot az egyik legnagyobb tudományos folyóiratokat kiadó cég, a holland Elsevier ellen, tiltakozva annak tisztességtelen üzletpolitikája ellen. Az akadémiai tavasznak is nevezett kutatói felháborodás oka az volt, hogy a folyóiratokhoz való hozzáférés éves szinten több millió fontba kerül az egyetemeknek, míg a szerzők nem kapnak fizetséget a kiadótól a publikálásért. A kiadók szerint költségeik a magas színvonalú szakmai lektoráció biztosításával magyarázhatók.