Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A kánikula veszélyezteti az állatokat

2012.05.03. 15:14

A kánikula miatt kialakult vízhiány következtében veszélybe kerülhetnek a városban élő madarak és kisebb állatok. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az emberek segítségét kéri az állatok itatásában, és a fészeképítéshez is nélkülözhetetlen víz pótlásában.

A tavaszi aszály és az április végi hirtelen kánikula nagyon kedvezőtlenül hat az élőlényekre, különösen a városi madarakra és emlősökre. Az egyesület közleményében megjegyezte, hogy a fiókáikat etető madarak mellett a fészket elhagyó fiatal állatok számára is nagy nehézséget okoz az ivó- és fürdővíz hiánya, valamint az Afrikából hazatérő fecskék sem találnak sáros fészekanyagot. Az egész napos itatásra megoldást nyújt a kertészeti áruházakban beszerezhető, 40-50 centiméter átmérőjű és öt-hét centi mély műanyag virágalátét, amelyet a kertben a talajra helyezve a madarak mellett a kisebb emlősök, sünök és gyíkok ivásra és fürdésre is tudnak használni.

A fészekrakáshoz is fontos a víz

A fecskék számára a fészeképítéshez nélkülözhetetlen sarat szintén érdemes pótolni egy nagyobb tálcán vagy alátéten, a tavaszi esők elmaradásával ugyanis hiányoznak azok a települési pocsolyák, ahonnan a madarak ezt össze tudják gyűjteni. Nemcsak a városban nehéz az állatok élete, a vidéki állattartás visszaszorulásával, az itatók megszűnésével falun és tanyán is egyre nehezebb helyzetben találják magukat a fecskék.

Ahol nincs lehetőség sárgyűjtőket létesíteni, megoldást jelenthetnek a mesterséges fecskefészkek. Ezek kihelyezésével tehermentesíthetők a madarakat a fészeképítés kényszere alól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!