Géza
-12 °C
-4 °C

Összeomolhat a nyugat-antarktiszi jégtakaró

2012.05.12. 11:29

Radarral felszerelkezett tudósok egy majdnem egy mérföld mély víz alatti medencét fedeztek fel a nyugat-antarktiszi jégtakaró alatt, a Weddel-tenger közelében. A képződmény területét tekintve nagyjából akkora, mint New Jersey állam (vagyis 20 000 négyzetkilométer), jelenlétéből pedig arra következtetnek, hogy a jégtakaró összeomlásának kockázata jóval nagyobb, mint azt korábban gondolták – írta a Futurity.org.

Martin Siegert professzor, az edinbourghi egyetem kutatója és a repülőgépekkel és radarral kutató projekt vezetője úgy véli, ez egy jelentős felfedezés, mivel a Déli-sark térségéről jelenleg igen hiányosak az ismereteink. Az Antarktisz szerinte jelentős változások előtt áll, amik azonban lehetővé tennék a jégtakaró viselkedésének megértését.

A medence felfedezésével egy időben a Nature természettudományos lapban számítógépes modellekre hivatkozva jelezték, hogy a 21. század elején tapasztalható melegedés szinte biztosan változásokat fog produkálni a sarkvidéki jégtakaró helyzetében.