Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Nő a radioaktivitás a Tokiói-öböl fenekén

2012.05.14. 10:58

Nő a fukusimai atomerőműből kiszabadult céziumizotópok mennyisége a Tokiói-öböl fenekén, a beomló folyók torkolatánál – erre a következtetésre jutott egy oszakai egyetem kutatócsoportja. A japán sajtó idézte hétfőn a Kinki Egyetem szakértőinek jelentését, akik tavaly augusztus óta vesznek talajmintát a tengerfenékről az Arakava folyó torkolatánál. Az utóbbi hét hónap alatt egyes helyeken a lerakódott radioaktív cézium mennyisége 13-szorosára nőtt.

A mért térségben a hasadóanyag maximális koncentrációja 397 becquerel volt kilogrammonként. Ez nem mondható túl magas értéknek, de a szakértők a hasadóanyagok növekedésének ütemére hívják fel a figyelmet. Japánban szárazföldön akkor minősítik megmunkálásra alkalmatlannak a talajt, ha benne a sugárzó céziumizotópok mennyisége meghaladja az 5 ezer becquerelt.

A kutatócsoport szerint a tavalyi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműből kiszabadult céziumot esővíz viszi a folyókba, onnan kerül a tengerbe. A Tokiói-öbölben honos halakban és más tengeri élőlényekben egyelőre gyakorlatilag nem találtak céziumot. A hasadóanyag feltehetően a tengerfenékre süllyed, majd meglehetősen gyorsan felszívódik az iszapban.