Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Rejtélyes májbetegség pusztítja a szőrösorrú vombatokat

2012.05.15. 15:53

Rejtélyes májbetegségtől kopaszodnak meg, majd pusztulnak el a dél-ausztráliai szőrösorrú vombatok – közölték kedden ausztrál kutatók. A teljes őshonos vombatpopulációt veszélyeztető betegségben az állat először foltokban elveszíti szőrzete kisebb-nagyobb hányadát, sokszor teljesen megkopaszodik, majd éhen hal.

Mortal vombat

Peter Clements, az ausztrál Természettörténeti Társaság kutatója elmondta, hogy munkatársaik több száz beteg állatot találtak Adelaide mellett, ahol becsléseik alapján a populáció akár 85 százaléka beteg lehet már. Szemtanúk szerint a beteg vombatok szinte teljesen mozdulatlanok, egy helyben ülnek a napon, és igyekeznek felmelegedni. Ez annál is meglepőbb, mert eredetileg éjszakai állatok, a szakemberek tudják, hogy amikor napfényben látják őket, akkor bajban vannak.

000 Hkg3444169
Fotó: Paul Crock

Először arra gyanakodtak a szakértők, hogy rühesek lettek, de a boncolások mást mutattak. Később egy Ausztráliában nem őshonos, behurcolt, mérgező gyomnövényre, a burgonya egyik gyomjára terelődött a gyanú, amelynek elfogyasztása károsíthatja a vombatok máját. Az Adelaide-i Egyetem kutatói még nem tudják pontosan, hogy a növényevő állat miért fanyalodott hirtelen a mérgező gyomra, de elképzelhető, hogy a hosszan tartó szárazság miatt lecsökkent az általa kedvelt fű mennyisége hagyományos élethelyén.