Emma
5 °C
10 °C

Ritka Tyrannosaurus-csontvázat árvereznek el

2012.05.15. 16:43
Vasárnap elárverezik egy, a Tyrannosauridae, azaz a zsarnokgyíkok családjába tartozó dinoszaurusz majdnem teljes csontvázát New Yorkban. A ritka lelet kikiáltási ára 950 ezer (226 millió forint) dollár.

A 2,4 méter magas és 7,3 méter hosszú csontvázat a Gobi-sivatagban tártak fel nyolc évvel ezelőtt. A fosszília a Tyrannosaurus bataar egy példányáé, ami a Tyrannosaurus rex ázsiai rokona. A koponyának 80 százaléka maradt fenn, a csontváznak pedig 75 százaléka.

Tyrannosaurus-bataar-ed
Fotó: HERITAGE AUCTIONS

Ez az első, csaknem teljes Tyrannosaurus-egyed, amelyet a Sue nevű Tyrannosaurus rex 1997-es, 8,3 millió dolláros eladása óta elárvereznek – mondta el David Herskowitz, az árverést lebonyolító Heritage Auctions aukciósház természettudományi részlegének igazgatója. Az árveréseken igen ritkán kerülnek kalapács alá dinoszauruszok, de mind közül a legritkábbak a theropodák, a ragadozók, amelyekhez  például a Tyrannosaurusok is tartoznak.

A Tarbosaurus két lábon járó, több mint egytonnás húsevő volt, aránytalanul kicsi, kétujjú mellső lábai a testméretükhöz viszonyítva a legkisebbek voltak az összes Tyrannosauridae-dinoszaurusz között. Ezzel ellentétben a háromujjú hátsó lábak hosszúak és vastagok voltak, a test rájuk nehezedett. A fejet és a felsőtestet a hosszú, súlyos farok tartotta egyensúlyban, a csípő feletti tömegközépponthoz viszonyítva. Bár nem érte el a Tyrannosaurus méretét, a Tarbosaurus az egyik legnagyobb Tyrannosauridae volt. A legnagyobb ismert példányok hossza 10 és 12 méter között változott.