Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Ritka gyűrűs napfogyatkozás lesz vasárnap

2012.05.16. 08:02

Ritka, úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás lesz vasárnap a Csendes-óceán térségében, a jelenséget Dél-Kínában, Tajvanon, Japán egy részén, valamint Kaliforniában és Oregon államban lehet majd észlelni. A gyűrűs napfogyatkozás olyan különleges esemény, amikor a Hold éppen a Föld és a Nap közé kerül, és az árnyéka a Földre vetül, azonban túlságosan távol van a Földtől, így nem képes az egész napkorongot eltakarni. Ilyenkor a Hold egy fekete lyukként látszik a Nap közepén, amit egy tűzgyűrű vesz körbe. Ilyen típusú napfogyatkozás utoljára 18 éve, 1994-ben volt.

Amerikában két nagyobb város felett fog elsötétülni az ég délután: Reno, a híres kaszinóváros Kalifornia és Nevada határán, illetve Új-Mexikó állam fővárosa, Albaquerque lakói, és turistái élvezhetik a ritka látványosságot. A nyugati part nagyvárosai, Los Angeles és San Francisco csak néhány órára vannak a napfogyatkozás sávjától, így valószínűleg érdeklődők egész hada indul majd el északra a hétvégén az évezred első amerikai napfogyatkozását megnézni. Japánban a teljes tokiói agglomeráció 35 millió lakosa látni fogja a napfogyatkozást, Tajvannak éppen csak a sziget északi része (benne a főváros, Tajpej), Kínában pedig Shenzen metropolisza, valamint Hongkong esik a napfogyatkozás körülbelül 300 kilométer széles sávjába.

A jelenség a csillagászok számításai szerint 5 perc 46 másodpercig fog tartani. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ugyan a Nap látható felületének 94 százalékát eltakarja majd a Hold, így sem ajánlott szabad szemmel megfigyelni az eseményt, a látáskárosodás veszélye miatt. A legszebb fotók Texasból várhatók, a napfogyatkozás sávjának végéről, ahol a nap már lemenőben lesz, amikor bekövetkezik a gyűrűs fogyatkozás, egészen egyedi látványt nyújtva.