Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

617 kilós óriásvizát fogtak Kínában

2012.05.18. 10:34

617 kilós szibériai viza akadt egy kínai halászcsapat hálójába, egy tucat ember kellett, hogy a hajóba emeljék a zsákmányt. Bár egy egész falu jóllakhatott volna a hatalmas halból, szakemberek egy helyi halgazdaságba szállították az Amur folyóból csütörtökön kifogott állatot. A halgazdaság munkatársai szerint az óriásira nőtt viza nőstény, és a belőle lefejt ikrából (nagyjából 1,2 millió darabból) nevelt növendékhalak nagy lökést adhatnak a folyó vizapopulációjának a tervezett visszatelepítés után.

A szibériai vagy mandzsúriai viza a tokfélék családjába tartozik, és azok között a legtovább élő és a legnagyobbra növő faj. Lassan növekszik, de a kifejlett példányok hatalmasak, 80 éves korukra akár az 5-6 métert és az 1-1,5 tonnás testtömeget is elérhetik, így ez a legnagyobb édesvízi halfaj is egyben. A most kifogott példány tehát messze nem a legnagyobb, de mesterségesen felnevelt utódok visszatelepítése fontos lépés lehet az erősen túlhalászott halfaj állományának növelésében. Általában ugyanis nem ez a szibériai vizák ikrájának sorsa: ebből készítik ugyanis a nagyon értékes belugát vagy fekete kaviárt.