Saját űrkikötőt hozna létre Nagy-Britannia

2012.05.19. 15:33

Egy friss jelentés szerint Észak-Írországban, vagy Skóciában épülhetne fel az Egyesült Királyság első űrkikötője. Az Institute of Directors (IoD) jelentésében azt vizsgálta, hogyan tudna Nagy-Britannia újabb szintre lépni az űriparban. A Space: Britain's New Infrastructure Frontier című dokumentum szerint Angliában az űripar valódi sikertörténet, ami nagy számú, magasan képzett szakembert igényel. Az űrkikötő helyszínének mindenképpen egy elszigetelt, alacsony népsűrűségű területnek kell lennie, ami fölött nem helyezkednek el légi folyosók. A lehetőségek közül a legideálisabb helyszín Királyi Légierő skóciai Lossiemouth légibázisa lenne, de bármely olyan reptér megfelelne a térségben, ami 9000 láb hosszú kifutópályával rendelkezik – írja a BBC.

Szintén felmerült az Aldergrove repülőtér, mely az észak-írországi Antrim megyében található. A Királyi Légierő innen 2009-ben, 91 év után vonult ki. A BBC megkeresésére az észak-ír Honvédelmi Minisztérium azonban úgy nyilatkozott, hogy őket egyáltalán nem keresték meg a jelentést készítő IoD szakemberei.

A jelentés azt is megállapítja, hogy az űrkikötő költségeinek a finanszírozásából akár a magántőke is kiveheti a részét, valamint a potenciálisan elterjedő űrturizmus is komoly bevételeket eredményezhet, hiszen egyetlen utazásért akár 200 000 dollárt is kifizethetnek az utasok. Az IoD ezenkívül azt is kiemeli, hogy az Egyesült Királyság űripara az elmúlt évtizedben a kétszeresére nőtt, jelenleg 25 000 embert foglalkoztat, és további 60 000 munkahely kapcsolódik hozzá.

A jelentést író Dan Lewis szerint a NASA űrsikló-programjának vége az űrutazás forradalmát fogja elhozni a magánszektorban, ahol vállalatok versenyeznek egymással az „űr-taxi” szolgáltatásban. Az egyik ilyen magánkezdeményezés első űrhajóját éppen szombaton indították volna el, azonban az utolsó pillanatban megint lefújták a startot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét