Nándor
3 °C
16 °C

DNS-vizsgálattal keresik a jetit

2012.05.23. 15:22

A világhírű oxfordi egyetem kutatói, és a lausanne-i zoológiai múzeum tudósai felhívást intéztek a világ összes jetikutatójához, nagylábúvadászához és kriptozoológia-hívőjéhez: szívesen fogadnak bármilyen kézzelfogható bizonyítékot a rejtélyes havasi ember létezésére, és azt a legmodernebb technológiával fogják megvizsgálni, DNS-teszttel állapítják meg, hogy tényleg egy ismeretlen fajtól származnak-e. A kutatók nevében Bryan Sykes oxfordi genetikus nyilatkozott a LiveScience portálnak, és azt mondta, a tudósok örülnének a legjobban, ha valóban sikerülne megtalálni a jetit – aminek a létezésére egyébként eddig az összes bizonyíték hamisnak bizonyult a vizsgálatok után.

Sykes szerint nem zárható ki, hogy egyes szőrszálak, bőr-, és csontdarabok és hasonló maradványok a neandervölgyiekhez hasonló, eltűnt ősembertörzstől valók legyenek, esetleg egy eddig ismeretlen emlősfajt fedezzenek fel általuk. Mindenesetre nyitottan állnak az állítólagos bizonyítékokhoz, amiből legalább húsz darabot remélnek megvizsgálni. Az Oxford-Lausanne Collateral Hominid Project néven futó vizsgálatban szeptemberig tart a bizonyítékok összegyűjtése, aztán novemberig végzik majd a különféle vizsgálatokat. Ha elkészül az ezek eredményeit részletező tanulmány, az az első tudományos publikáció lesz a szkeptikusok számára is száz százalékig megbízható forrásokból a kriptozoológia témakörében.

A titokzatos havasi ember legendája az ötvenes években robbant be a modern mitológiába, addig csak elszórtan meséltek Nepálban, Kanada erdőségeiben, Szibériában és Szumátrán a rejtőzködő életformát folytató, hatalmas szőrös majomemberről. 1951-ben aztán egy brit hegymászó, Eric Shipton olyan fotókkal tért vissza a Himalájából, amelyeken hatalmas, emberire emlékeztető lábnyomok látszottak a hóban, amit a helyiek a jetinek tulajdonítottak. A sajtó felkapta a hírt, és az hamarosan összefonódott az amerikai Nagylábú (bigfoot, esetleg sasquatch) legendájával. A felmérések szerint ma Amerikában az emberek 7 százalékának szilárd meggyőződése a jeti létezése, további 22 százalék megkockáztat ugyanerre egy „valószínűleg"-et.