Megfejthető a delfinek kommunikációja?

2012.05.25. 16:22

Egy kutatócsoport olyan eszközt fejlesztett ki, amely képes reprodukálni a delfinek által kibocsátott hangokat, illetve rögzíteni is tudja azokat, amelyeket maguk az állatok adnak ki. A kutatók reményei szerint az eszköz alkalmas lehet arra, hogy egy nap képesek legyünk kommunikálni a delfinekkel. Egyelőre ez az első prototípus, amely lehetővé teszi a hangrögzítést- és kibocsátást a delfinek hangérzékenységének megfelelő tartományban.

A delfinek hangfelismerő és kommunikációs képességei ugyanis bizonyos szinten még az emberét is meghaladják. Az állatok nagyon kis frekvenciakülönbségeket is képesek észlelni és felfogni. Míg az emberi fül hallási spektruma a 20 és 20 000 herzes tartományba helyezhető, addig a delfinek jóval szélesebb spektrumon hallanak; ők akár 150 kiloherzes magasfrekvenciát is képesek észlelni, és gyakran kommunikálnak is ebben a tartományban.

Az állatok számára a hangkibocsátás nem csupán a kommunikáció miatt fontos. Gyakran szonárként használják a hangjukat, hogy tájékozódni tudjanak az óceán sötétjében is; a szaknyelv ezt echolokációnak nevezi, amely ugyanazon az elven működik, mint a denevér radarja.

Elkészült a delfinhangfal

A delfinek hangját vizsgáló akusztikai kutatások többnyire az állatok által kiadott hangok rözgítésével, valamint a hallásuk érzékenységének vizsgálatával foglalkozott. Célszerű lett volna, ha a kutatók kísérleteket végezhetnek az állatok mikrofonnal rögzített hangjával, de mindez eddig meghiúsult. Heidi Harley, a saratosai New College of Florida kutatója elmagyarázta, hogy az erre irányuló kísérletek eddig azért voltak sikertelenek, mert komoly nehézségekbe ütközik az olyan hangfalat építeni, amelyek olyan széles frekvenciatartományban tudnának hangot kibocsátani, mint a delfinek.

A tengerbiológusoknak azonban sikerült olyan eszközt készíteniük, amelynek segítségével talán beszélgetni lehet a delfinekkel. A prototípus ugyanis képes mind észlelni, mind megszólaltatni azt a hangtartományt, amelyet a delfinek is használnak. A kutatók piezoelektromos alkatrészek felhasználásával mozgássá tudják alakítani a bejövő és kimenő elektromos impulzusokat, a gondosan válogatott összetevők pedig egy akrillemez segítségével tudnak hangot kibocsátani.

Tolmácsgép?

Mindez persze nem garantálja a sikert. Noha Misima Juka, a Tokiói Egyetem tengerbiológiai tanszékének professzora a Livescience-nek nyilatkozva elmondta, hogy nagy reményeket fűznek az eszközhöz, egyelőre még nem tudták kipróbálni azt, mivel az első prototípus csupán néhány hete készült el. Mishima és munkatársai ennek ellenére természetesen szeretnék kipróbálni a szonárt. Terveik szerint rögzítik a delfinek hangját, majd visszajátsszák őket más állatoknak, és megvárják az azokra érkező válaszokat. A kutatók remélik, hogy ezzel a módszerrel többet tudhatnak meg a delfinek kommunikációjáról - legalábbis Heidi Harley ebben reménykedik.

Függetlenül attól, hogy maga az eszköz a delfinek és emberek közti kommunikáció alappillérévé válik-e, az biztos, hogy a berendezés sokat segíthet a delfinek hangkibocsátásának megértésében. Ez sem jelenti azt, hogy a szakértők magabiztos kijelentéseket tehetnének a delfinek kommunikációjáról; az alapfokú megértéshez is rengeteg hanganalízisre lesz szükség.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM