Elkészült a legkisebb olimpiai ötkarika

MTI/Index
2012.05.29. 11:41

A brit Warwicki Egyetem munkatársainak sikerült szintetizálniuk az olimpiai ötkarikára hasonlító olimpicén molekulát, amelyről képet is alkottak az IBM-nél tevékenykedő kutatótársaikkal együttműködve.

stunningimag
Fotó: phys.org

Graham Richards, az Oxfordi Egyetem kémiaprofesszora akkor vetette fel egy ilyen molekula szintetizálásának lehetőségét, amikor 2009-ben az IBM zürichi kutatóközpontjának munkatársai közzétették az öt benzolgyűrűt egy sorban tartalmazó, pentacén elnevezésű molekuláról készült képeiket. Azok a felvételek atomierő-mikroszkóppal készültek, amellyel akár egyetlen molekuláról is lehet képet alkotni.

„A Kémiai Királyi Társaság bizottsági ülésén voltam, ahol azon tanakodtunk, mit tehetnénk az olimpia tiszteletére" - mondta el Richards a BBC-nek. A kémikusnak ekkor jutott eszébe az öt kondenzált benzolgyűrűből álló molekula, amely nagyon hasonlít az olimpiai játékokat szimbolizáló ötkarikára.

Ezt követően Anish Mistry és David Fox, a Warwicki Egyetem kutatói vállalták, hogy előállítják a szerkezetet, majd pásztázó alagútmikroszkóppal képet alkotnak róla. Ez a módszer azonban nem ad olyan részletes képet egyetlen molekula gyűrűszerkezetéről, mint az atomierő-mikroszkóp, ahol a tű hegye egyetlen atomban végződik.

1-stunningimag
Fotó: phys.org

A vizsgálat eredményeként példátlanul nagy felbontású képet kaptak az öt gyűrűből összekapcsolt, olimpiai ötkarikát alkotó szénhidrogénről.Richards professzor nem elsősorban kereskedelmi előnyt vár az új molekulától, hanem arra számít, hogy az olimpiai játékok idején felkelti a fiatalok érdeklődését a kémia iránt.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM