Gyorsan kialakulhatnak szupervulkánok

2012.05.31. 14:00

Sokkal gyorsabban kialakulhatnak a hatalmas területeket lakatlanná tevő szupervulkánok, mint azt eddig gondolták. A Vanderbilt Egyetem geológusai szerint néhány száz vagy egy-két ezer év alatt is kialakulhatnak a magmakamrák, amelyek az átlagosnál százszor nagyobb kitörést okozhatnak.

A szupervulkánok hatalmas mennyiségű forró gázt, hamut és köveket szórnak a levegőbe, akár egy egész kontinensnyi területet is be tud teríteni a vulkáni törmelék. Ráadásul az atmoszférába jutott hamu évtizedekre megváltoztathatja az éghajlatot, vulkanikus teleket létrehozva.

A californiai Long Valley, háromdimenziós nézete
A californiai Long Valley, háromdimenziós nézete

Bizonyíték van arra, hogy 74 ezer évvel ezelőtt Indonéziában kitört egy ilyen szupervulkán, és majdnem eltüntette az emberiséget a Föld színéről. A Toba vulkán Szumátra szigetén volt, akkori kitörésekor 2500 köbkilométer láva ömlött a felszínre, a kitörés ötezerszer volt nagyobb mint az 1980-ban kitört Mount St. Helensé. A légkörbe került hamu csökkentette a globális hőmérsékletet, nagyon sok faj kipusztulását okozva.

A geológusok eddig azt gondolták, hogy viszonylag lassan alakulnak ki ilyen nagy vulkánok, mert ehhez a magmának hatalmas, föld alatti medencékben kell összegyűlnie, amely 100-200 ezer évig is eltarthat. A legújabb kutatások azonban mást mutatnak, ezek a hatalmas magmakamrák csak néhány ezer, sőt néhány száz évig tudnak csak létezni, mielőtt kitörnének.

Pár száz év elég

Guilherme Gualda, a Vanderbilt kutatója szerint a hatalmas magmakamrák egyszerűen nem tudnak hosszú ideig megmaradni, előbb-utóbb kitörnek. A kutatásokat főként a kaliforniai Long Valley-ben, egy 760 ezer évvel ezelőtti vulkánkitörés helyszínén végezték, és a legújabb módszereket alkalmazták, hogy megvizsgálják a magma formálódásának folyamatát. Kiderült, hogy a medencében alig néhány ezer év alatt gyűlt össze a magma, és a kitörés után a vulkán beborította egész Észak-Amerikát hamuval.

Ezek a medencék laposak, nagyjából 15-40 kilométer hosszúak és 1-5 kilométer mélyek. A geológusok a kvarc kristályosodását vizsgálták a területen, ebből próbáltak rájönni a medence korára. Több hasonló bizonyíték is arra utal, hogy kevesebb mint tízezer év alatt alakultak ki a medencék, sőt a számítások szerint a legvalószínűbb, hogy pár száz év is elég a kialakulásukhoz.

Kiderült tehát, hogy történelmileg is átlátható időn belül is ki tudnak alakulni hatalmas magmakamrák. Ez azonban teljesen új problémákat vet fel. A geológusoknak ezentúl folyamatosan figyelniük kell azokat a területeket, ahol kialakulhatnak ilyenek, mint például a Yellowstone-park környékén. A tudomány mai állása szerint nem lehet elodázni egy vulkán kitörését. A legtöbb, amit tenni lehet, az egyre pontosabb előrejelzés és a figyelmeztetés.  • Hírek
  • Megtakarítás