Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Az amerikaiak nem fogadják el az evolúciót

2012.06.04. 13:45

A Gallup májusi kutatása alapján elmondható, hogy harminc éve nem változik azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint isten teremtette az embert, olyannak, ahogy most látjuk. Manapság 46 százalékuk elfogadja a kreacionista magyarázatot az emberi létezésre. Ez nem nagy változás a Gallup 1982-es felméréséhez képest, amikor 44 százalékuk vélekedett így.

A Gallup és az USA Today közös felmérése véletlenszerű mintával készült, 1012 ember megkérdezésével. A telefonos felmérés szerint az amerikaiak 15 százaléka mondja azt, hogy isten semmilyen szerepet nem játszott az evolúcióban, 32 százalék szerint van evolúció, de azt isten indította el. Ezt a nézetet teista evolúciónak is hívják.

A Gallup 1982-től kezdve kérdezi az amerikaiaktól, hogy az emberi eredet három magyarázata közül melyikben hisznek. Az eddigi adatok átlagához képest kicsit többen mondták azt, hogy az evolúciót fogadják el, míg idén kevesebben választották a teista evolúció elméletét. Nem túl nagy meglepetésre a felmérés kimutatta, hogy azok az amerikaiak, akik rendszeresen, főleg akik hetente járnak templomba, sokkal nagyobb valószínűséggel hisznek a kreacionizmusban.

A republikánusok is nagyrészt kreacionisták, de ez a hit a legelterjedtebb a függetlenek és a demokraták között is.A diplomások 29 százaléka az evolúciót tartja megfelelő magyarázatnak, 25 százalékuk a kreacionizmusban hisz, 42 százalékuk pedig a teista evolúcióban. A diploma nélküliek több mint fele úgy gondolja, hogy isten teremtette az embert.  • Eladnék
  • Hírek