Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Fák nőnek a tundrán a cserjék helyett

2012.06.06. 14:26

Néhány évtizeden belül erdők válthatják fel a törpecserjéket a sarkvidéki tundrán a globális felmelegedés következtében – vélik finn és brit tudósok, akik kutatásaik eredményeit a Nature Climate Change legújabb számában ismertetik.

000 ARP1632597
Fotó: Maxim Marmur

Az Oxfordi Egyetem kutatói finn kollégáikkal a Nyugat-Szibériától Finnországig húzódó százezer négyzetkilométeres területen egyrészt a vegetációt, másrészt a műholdas felvételeket elemezték. A vizsgálatok kimutatták, hogy az elmúlt 30-40 évben a fűz és éger cserjék 8-15 százaléka kétméteres fákká nőtt.

„Régebben azt feltételeztük, hogy a tundra fásítása akár több évszázadot is igénybe vesz, a mostani kutatások viszont azt jelzik, hogy a törpecserjék már most átalakulóban vannak. Néhány évtizeden belül erdőségek borítják a tundrát" – hangsúlyozta Marc Macias-Fauria, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Az erdőségek további változásokat idéznek elő. A törpecserjéket az év jelentős részében hó borítja, a fák viszont kiemelkednek a hótakaróból, sötét tömegük elnyeli a napsugarakat, súlyosbítva a felmelegedés folyamatát. Korábbi modellszámítások azt mutatták ki, hogy az erdőségek előretörése a tundrán a 21. század végére további 1-2 Celsius-fokkal növelheti a sarkvidéki területek hőmérsékletét.