Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lefilmeztek egy óriáskalmárt evő cápát

2012.06.07. 12:21

Ritkán látott eseményt sikerült lefilmeznie a Telegraph újságírójának Ausztrália délkeleti partjainál: egy cápa éppen akkor rontott neki egy óriáskalmár tetemének, amikor az újság horgászszakértője a kalmárhoz ért.

Al McGlashan elmondása szerint a 2,5 méteres kék cápa hezitálás nélkül vetette rá magát a víz felszínéhez közel lebegő, valószínűleg rövid ideje elpusztult állatnak, nem zavarta a néhány méterrel odébb lévő, emberekkel teli csónak sem. „Hatalmas lendülettel jött, és nagy darabokat harapott ki a tintahalból. Jó volt látni, hogy a természetben semmi sem megy pocsékba – így vagy úgy, de minden visszakerül a körforgásba” – számolt be a felvétel körülményeiről McGlashan.

A hat-tizenöt méteresre is megnövő óriáskalmár egyike a legvisszahúzódóbb tengeri élőlényeknek, pedig hatalmas méretei miatt bőven ad okot az érdeklődésre. Az esettel kapcsolatban a Telegraphnak nyilatkozó szakértő szerint a felvételen látható tintahal a világos testszínből ítélve legfeljebb néhány napja pusztulhatott el. Mandy Reid elmondta, hogy az átlagosan egy évig élő állatok rendkívül gyorsan nőnek, és ha nem természetes okok miatt pusztulnak el, akkor legtöbbször a nagy ámbráscetek bánnak el velük. „Az ámbráscet nagyobb, erősebb, és a vízben is ügyesebben mozog, így általában az óriáskalmár húzza a rövidebbet”, tette hozzá Reid, bár nem szabad elfelejteni, hogy a két állat küzdelmét még soha nem filmezte le senki, csak közvetett bizonyítékok alapján következtetnek rá a szakértők.