Botond, Mózes
EUR 385,00 Ft
USD 369,40 Ft
12 °C
29 °C

Halovány parány pislog a világ peremén

2012.06.07. 16:30

Az eddigi leghalványabb galaxist fedezték fel amerikai csillagászok a világegyetem peremén. A parányi csillagváros az ősrobbanás után körülbelül 800 millió évvel már létezett, és a világegyetem tíz legtávolabbi objektuma közé sorolják.

„A felvételeken a galaxis gyermekkori képét látjuk, amikor az univerzum jelenlegi korának alig 5 százalékánál tartott. E korai csillagvárosok tanulmányozása azért fontos, hogy megértsük, miként alakulnak és növekednek a galaxisok" – mondta James Rhoads, az Arizonai Állami Egyetem asztronómusa.

Rhoads és kollégái a Chilében működő Las Campanas obszervatórium Magellán-teleszkópjával végezték a kutatásokat speciális szűrővel látva el az IMACS (Inamori Magellan Areal Camera and Spectrograph) színképelemző műszert. Ennek köszönhetően a kamera csupán az infravörös tartományban érkező fényt regisztrálta. „Az eljárást 1998 óta alkalmazzuk, amelynek köszönhetően egyre távolabbi és távolabbi objektumokat fedezünk fel a világegyetem peremén" – közölte Sangeeta Malhotra, aki szintén az egyetem kutatója.

A halovány galaxis esetében, amelyet LAEJ095950.99+021219.1 jelzéssel vettek lajstromba, a vöröseltolódás 7-es értéket ért el. Vöröseltolódásnak az elektromágneses hullámok hullámhosszának a kibocsátott hullámhosszhoz viszonyított megnövekedését nevezik. A csillagászok távolságmérésre alkalmazzák a jelenséget, mivel a távoli galaxisok színképe a vörös felé tolódik: minél nagyobb az értéke, annál távolabb van és idősebb a megfigyelt objektum. 
Az asztrofizikusok eddig csupán maréknyi olyan galaxist regisztráltak, amelyeknél a vöröseltolódás értéke elérte a 7-es értéket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek