Tibor
2 °C
8 °C

Az evolúció részben kikerül a koreai tankönyvekből

2012.06.07. 07:50
A Nature jelentése szerint a dél-koreai kreacionisták kampányt indítottak azért, hogy vegyék ki az evolúció elméletéről szóló részt a középiskolai tankönyvekből, kezdeményezésük pedig sikerrel járt. A kreacionisták kampánya része annak a nagyobb volumenű kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy az evolúciós elméletet távolítsanak el minden oktatási anyagból.

A Tankönyvek Felülvizsgálati Intézete (STR) által indított kampány célja, hogy töröljék a tankönyvekből a hibásnak tartott evolúciós elméletet, amely világszerte megtévesztheti a tanulók világnézetét. A csoport stratégiája sikeresnek bizonyult. A Dél-Koreai Oktatási Minisztérium tudományokkal és technológiával foglalkozó intézete (MEST) bejelentette, hogy a tankönyvkiadóknak újra kell tervezniük az oktatási anyagaikat, amelyben szerepel a ló evolúciója, valamint az Archaeopteryx nevű szárnyas dinoszaurusz is, amelyet korábban a ma élő madarak egyik ősének tekintettek (mára kiderült, hogy valójában oldalág).

A bejelentés sokkolta a biológusokat, akik a konzultáció hiányát kifogásolták. Dayk Jan, a Szöuli Nemzeti Egyetem evolúcióelméleti kutatója szerint a dél-koreai minisztérium közvetlenül a kiadóvállalatokhoz küldte el a petíciót, amelyet azok saját hatáskörükben bíráltak el. Az STR azzal védekezett, hogy a szervezetüknek középiskolai tanárok, professzorok, valamint biológusok is tagjai.

A kreacionisták ezzel azonban nem érik be. A Nature szerint az STR kampányt indított azért, hogy eltávolítsák az ember evolúciójáról szóló részeket is a tankönyvekből, valamint azokat a tartalmi részeket, amelyek a leghíresebb evolúcióelméleti munkára, a Charles Darwin által írt A fajok eredetére hivatkoznak. A csoport azokra a nemrég megjelent tanulmányokra is hivatkozott, amelyek szerint az Archaeopteryx a tollas dinoszauruszok közé tartozik, és nem szükségszerűen a ma élő madarak őse.

Világszerte jelentős a szkepticizmus

A dél-koreai kreacionisták lobbiereje annak köszönhető, hogy az országban rengeteg keresztény vallású ember él. Az evolúciós szkepticizmus tekintetében Dél-Korea lakossága legalább olyan arányban utasítja el az evolúciót, mint az Egyesült Államokban élő keresztények. Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint az amerikai lakosság negyven százaléka semmilyen formában nem fogadja el az evolúciót. Ezzel szemben Kanadában az evolúció támogatottsága 59 százalékos, Európában pedig 80 százalék felett van.

A koreaiaknak legalább az egyharmada elutasítja az evolúciót, arra hivatkozva, hogy nincs elegendő tudományos bizonyíték, ami alátámasztaná az állításait, ráadásul a vallásos tanításoknak is ellentmond. Mások azért utasítják el az elméletet, mert nem értik azt – ez viszont az oktatás színvonalát is tükrözheti. Egyes források szerint Dél-Koreában mindössze 5-10 olyan tudós él, akik az evolúció elméletének tanításával foglalkoznak általános- és középiskolában.

Dayk Jang jelenleg egy olyan szakértői csoportot szervez, amelynek evolúcióelméleti biológusok, valamint olyan teológusok a tagjai, akik – hasonlóan például a katolikus egyházhoz – elfogadják az evolúciót. Céljuk, hogy az evolúcióelmélet oktatásának színvonalát javítsák az iskolákban és a közéletben.