Albin
0 °C
11 °C

Megszületett az első lombik békászó sas

2012.06.09. 10:44

A világon elsőként sikerült mesterségesen szaporítani és kikeltetni védett békászó sast (Aquila pomarina) egy csehországi állatkertben. A békászó sas fogságban való szaporítása rendkívül nehéz feladat. Ez idáig egyedül a rigai állatkertnek sikerült 11 évvel ezelőtt. Az észak-csehországi Liberec városában működő állatkertnek azonban a világon elsőként sikerült mesterséges szaporítással kikeltetnie egy példányt. A fióka, amely keltetőgépben jött a világra június 2-án, két "mostohaszülőhöz" kerül.

Az akár 160 centiméteres szárnyfesztávolsággal is büszkélkedhető békászó sas elsősorban Európa középső és délkeleti részén honos. Csehországban főleg a délnyugati határvonal mentén húzódó Sumava-hegység területén fordul elő. A libereci állatkert 2007 óta próbálkozik a védett faj mesterséges tenyésztésével, mivel a madarak természetes úton való szaporítása lehetetlennek bizonyult.

A mostohaszülők szerepét két nőstény békászó sasra bízták az állatkert gondozói: a közös fészken osztozó tollasok tapasztalt pótanyák, már több ragadozómadár-fiókát is felneveltek. Az állatkert specialistája, Jan Hanel szerint a legnagyobb kihívást a hím példány ondójának megszerzése jelentette. A cél érdekében a szakember minden szabad percét a madárral töltötte, gyakorlatilag befészkelte magát három hónapra a madárházba.

A libereci állatkert büszkélkedhet Európa egyik leggazdagabb ragadozómadár-gyűjteményével. A példányok némelyikét kifejezetten a későbbi szabadon engedés céljából tenyésztik.