Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Meteorbecsapódás miatt piros a paradicsom

2012.06.11. 15:02

A 60-70 millió évvel ezelőtt Földbe csapódó aszteroida nemcsak a dinoszauruszok kipusztulását okozta, valószínűleg ugyanez a meteor felelős a paradicsom piros színéért is – állítja René Klein Lankhorst, a paradicsom genomját felállító kutatócsoport vezetője. A géntérképet vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy nagyjából ekkor háromszorosára nőtt a paradicsom genomja.

Egy ekkora változást csak nagyon extrém körülmények okozhatnak, valószínűleg a becsapódás után bekövetkezett elsötétülés okozhatta a géntérkép változását, a paradicsom megpróbálta túlélni ezt az időszakot. Az ősparadicsom úgy reagált, hogy kiterjesztette a genomját, új gének jelentek meg benne, így növelve a túlélés esélyeit.

Zöldséges bújik meg a paradicsomfal mögött Delhiben
Zöldséges bújik meg a paradicsomfal mögött Delhiben
Fotó: Dibyangshu Sarkar

Amikor a környezeti hatások javulni kezdtek, az ősparadicsom megszabadult sok genetikai ballaszttól, de a folyamat már megindult. A paradicsom addigra kifejlesztette magában a gyümölcsökre jellemző tulajdonságokat, például megjelent a piros szín, néhány gén pedig a mérgező anyagoktól szabadította meg. Például emiatt különbözik jelentősen az ugyanabba a családba tartozó krumplitól, amelynek nincsenek gyümölcsei.

A paradicsom genomját május végén publikálták a Nature magazinban. A kutatók nagyon messzire vissza tudtak tekinteni a múltba a növény 35 ezer génjének sorrendjét, elhelyezkedését, egymáshoz való viszonyát vizsgálva.