Szent-Györgyi Albert tanulmányi versenyt hirdet a szegedi egyetem

2012.06.15. 09:42

Különleges, több tudományterületet is érintő Szent-Györgyi Albert tanulmányi versenyt hirdet középiskolás diákoknak a Szegedi Tudományegyetem. A verseny, amelyen a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió magyar középiskolásai, valamint az egyetem bázisiskoláiban tanuló diákok indulhatnak, a Nobel-díjas tudós életművéből merít. A megméretés az egyetem egykori rektora munkásságának tudománytörténeti feldolgozása mellett a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete.

A felkészülést az SZTE az egyetem honlapjáról is elérhető ajánlott olvasmányokkal, illetve irodalomjegyzékkel segíti. A versenyt egyedivé teszi az is, hogy a nevező középiskolák háromfős csapatai megismerkedhetnek az egyetemmel és a várossal. A versenyt, amelynek nevezési határideje szeptember 15-e, látványos döntő zárja, amelyről tévéműsor is készül. A legjobban szereplő csapatok a gálán értékes díjakat,  például külföldi utazást, ösztöndíjakat, jutalmakat kapnak.

Szent-Györgyi Albert nyolcvan éve jelentette be, hogy felfedezték a C-vitamint. A tudós a felfedezés részleteit a Nature című lapban 1932. március 24-én publikálta; kutatói eredményeiért hetvenöt éve, 1937. december 10-én vette át a Nobel-díjat.  • Hírek
  • Hírek