Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Csak a születés után fejlődik ki a térlátás

2012.06.19. 07:54

Nem adott az agyban a térlátás képessége, az a születés után fejlődik ki, amikor az újszülöttek folyamatosan megtanulják érzékelni környezetük mélységeit – a tényt egy magyar kutató tárta a világ elé.

A koraszülöttek bizonyos idő után ugyanúgy képesek két szemmel látni, mint a normál időpontban született csecsemők. A képesség kifejlődéséhez az agynak vizuális ingerekre van szüksége – írja Kovács Ilona, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatója a munkatársaival közösen jegyzett cikkben, ami a Proceedings című amerikai szaklapban jelent meg.

A térlátásnál mindkét szem összedolgozik, hogy a környezet mélységészlelése megvalósuljon. A kutató és csapata harminc csecsemő látási képességeit tesztelte. Tizenöt újszülött baba átlagosan 31 hét után jött világra, 15 kifejlett csecsemő pedig 39 hét után.

A kutatók két tesztet alkalmaztak, amelyek során a babák képernyőn különböző mintákat nézegettek. Eközben a csecsemők koponyájára erősített elektródák segítségével mérték az agysejtek elektromos töltését. Ezek a vizsgálatok arról adnak felvilágosítást, hogy a látásban résztvevő rendszer minden tagja, mint például a retina és az agyban lévő látóideg egészséges-e. A két vizsgálat közül az egyik csak akkor működik, ha a két szemmel való látás már kifejlődött.

A koraszülöttek nem voltak fejlődésben túlságosan visszamaradottak, így a kutatók az egészséges látás képességét vehették alapul. Az első vizsgálatokat a születés utáni 11-12. héten végezték, majd havonta ismételték.

A kutatást akkor fejezték be, amikor bizonyíthatóan kifejlődött a térlátás. A koraszülötteknél ez a 4,07 hónap után, a többi csecsemőnél 3,78 hónap után következett be.