Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Először filmeztek szülést MRI-ben

2012.06.26. 17:16

Valószínűleg nem egy MRI gép belseje a legjobb hely egy szüléshez, egy bátor asszony mégis megtette, így már van mozgóképes MRI-felvétel arról, hogyan jön világra egy baba. Christian Bamberg és csapata a berlini Charité University Hospitalban 2010-ben bonyolították le a szülést, de a videót csak most tették közzé.

A videó azt a részt rögzítette, amikor az anya kitolja a magzatot. A technikát cinematic MRI-nek hívják, folyamatosan képeket készít a testnek ugyanarról a részéről, ezeket később összefűzik egy nagyon részletes mozgóképpé. Korábban egy meg nem született ikerpárt tanulmányoztak MRI-ben, hogy jobban megismerjék azt a gyakori szövődményt, amikor a pár egyik tagja több vért kap, mint a másik, ezért nagyobb lesz.

Az MRI-vel a csapat megvizsgálta a kapcsolatot a magzat mozgása és pozíciója között, miközben áthaladt a szülőcsatornán. Az eredmény segítheti az orvosokat a vajúdás jobb kezelésében. Nem ez az első különleges MRI felvétel: 2009-ben egy szexelő part fektettek a gép alá, 2010-ben pedig egy rugdalózó magzatot filmeztek le.