Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Kiállítják a mesebeli egyszarvú ősét

2012.06.26. 15:49

Rövidesen a nagyközönség is láthatja annak az ősi óriás orrszarvúnak a maradványait, amelyet ukrán régészek találtak az Azovi-tenger partján – olvasható a Kárpátinfo.net hírportálon. A tudományos nevén kaukázusi Elasmotheriumként ismert állat megkövesedett maradványainak feltárását három éve kezdték meg az Azovi Múzeum és Paleontológiai Intézet régészei a Tamany-félsziget tengerpartján. Az Elasmotherium caucasicum mintegy 0,8-1,1 millió évvel ezelőtt nagy számban élt ezen a területen.

Az az ősi óriás orrszarvún koponyacsontjának másolata
Az az ősi óriás orrszarvún koponyacsontjának másolata

Az ásatások során talált leletekből a múzeum munkatársai rövidesen összeállítják a mesebeli egyszarvú (unikornis) legendájának forrásául szolgáló ősi, páratlan ujjú patás csontvázát, amelyet a látogatók is megtekinthetnek. Egyedül a nevében is szereplő szarvat nem tudják reprodukálni, annak felépítése ugyanis fehérjealapú volt, így teljesen elbomlott az évezredek során.

Elasmotherium-fajok a késő pliocénben, Közép-Ázsia területén jelentek meg először. Marmagasságuk körülbelül 2 méter, a testhosszuk 6 méter lehetett. Egy méter hosszú koponyájukon viselt szarvuk elérte a 2 méteres hosszúságot. Tömegük körülbelül öt tonna volt.